Medient 7/24

Kulak Kiri (Buşon) Tedavisi

Anasayfa/Kulak Kiri (Buşon) Tedavisi

Kulak Kiri (Buşon) Nedir?

Dış kulak yolunun kendini temizleme özelliği sayesinde salgı genellikle kuruyarak, içerdiği toz ve partiküllerle birlikte dışarı atılır. Bu birikintiye kulak kiri (buşon) denilir. Kulak salgısının olmaması dış kulak yolunun kuru ve kaşıntılı olmasına yol açar.

Bazı kişilerde salgının fazla oluşu, dış kulak yolunun darlığı ve hastanın kulak pamuğu gibi cisimlerle kulak temizleme alışkanlıkları nedeniyle kulak kiri dış kulak yolu kanalı boyunca birikmekte ve kulak zarı üzerine ulaşabilmektedir. Bu duruma sıkışmış buşon ve ya sıkışmış serumen denilmektedir.

Kulak Kirinin Belirtileri

Kulak kirinin belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulakta tıkanıklık hissi
  • Kısmi veya giderek artan işitme azlığı
  • Çınlama, kulakta zil veya gürültü sesi
  • Kulak kaşıntısı, kulaktan kötü koku gelmesi ve koyu renkli kulak akıntısı
  • Kuru öksürük

Yukarıdaki şikayetler görüldüğü zaman Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.

Kulak Kirinin Temizlenmesi

Kulak kiri temizliği, öncesinde yumuşatıcı yağ bazlı solusyonlar (gliserin) ya da hidrojen peroksid (oksijenli su) uygulanması ile daha rahat yapılabilmektedir. Kulak zarı delinmesi, kulak zarı çökmesi, kulak zarına tüp uygulanmış hastalar, kontrolsüz diyabet ve bağışıklık yetmezliği olan hastaların kulak kiri temizliğine özellikle özen gösterilmeli ve mutlaka Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı tarafından yapılmalıdır. Kulak kiri temizlenmesi sonrasında zaman zaman bir dakika kadar süren dengesizlik görülebilmekte olup bu durum normaldir.

Asya kıtasındaki KBB hastaneleri arasında 7/24 en çok tercih edilen Medient KBB  oldu.